離婚

  • hkcmac
  • hkjc
  • hkjc

「聽聽孩子聲」熊仔義賣活動

「聽聽孩子聲」熊仔義賣活動

由於熊仔義賣活動反應熱烈, 現正在趕製第二批Hear Me Bear!

如現訂購第二批熊仔, 需時大概2-3個月。


面對逆境,例如父母的離異,家庭的轉變,對孩子帶來莫大的衝擊。

他們的疑惑、苦惱和擔憂,又有誰明白及可以即時被聆聽。


Hear Me Bear

我叫 「Hear Me Bear」

是一位真誠可靠的孩子陪伴者。我願意聆聽孩子的呼求

接納孩子的眼淚和傷心默默地陪伴孩子渡過陰霾的日子。


熊仔義賣的目的:

  • 提升社會大眾對逆境及離異家庭孩子的需要及了解
  • 首批「Hear Me Bear」送贈予有需要的離異家庭孩子
  • 期望計劃得以延續,將「Hear Me Bear」送贈給面對家庭逆境的孩子


付款方法:
  • 直接存入戶口–請把款項直接存入本會香港匯豐銀行戶口002-220093-003(請把銀行存款收據連同此回條郵寄/傳真/電郵本會婚姻調解服務處,並自行保留副本)
  • 郵寄劃線支票(連同此回條)本會婚姻調解服務處–抬頭請寫「香港公教婚姻輔導會」或 ”The Hong Kong Catholic Marriage Advisory Council”
  • 現金(請勿郵寄現金)–請把現金連同此回條交回本會婚姻調解服務處


當本會收到款項後的10個工作天內,將有職員聯絡有關付款者領取「Hear Me Bear」的安排

閣下亦可以填寫網上表格:https://goo.gl/forms/ZKN6kAlVOg4I0a463

如希了解解更多義賣活動,請瀏覽更多詳情



-----------------------------------

多謝你們對Hear Me Bear的熱烈需求, 我們已經作最後的衝刺

Hear Me Bear Hear Me Bear


Hear Me Bear的誕生


Hear Me Bear我的陪伴日誌

2018年9月28日

  • HI,大家好! 你可以叫我做「Hear Me Bear」呀,今次係我第一次同大家見面。問我點形容自己? 我會話我係一隻誠實、可靠、願意聆聽小朋友感受、接納佢地眼淚和陪佢哋渡過傷心日子嘅熊仔。

    Hear Me Bear

2018年10月8日

  • 各位,又係我Hear Me Bear 啦!上星期六我去咗電影中心,不過唔係去睇戲,而係出席我朋友阮絡伶和鄭華珠既新書發表與讀劇。
    《雙棲-單親孩子雙親愛》係一本關於『Co-parenting 共親職』既新書,內面3個不同故事講夫妻唔可以一齊走落去,咁可以點同小朋友講呢?日後仲可以點樣合作做好「爸爸」和「媽媽」的角色。
    呢本係一本好有心思和意義既書,亦好表達到離異家庭內,每個家人既內心掙扎,希望大家多多支持佢啦。
    當日,我出現係帶比面對逆境或離異家庭小孩子既希望! 因為我係Hear Me Bear,願意陪伴佢地經過傷心既日子。若想幫助佢地,可以用$150元買我返去,又或者轉送比有需要的小孩子,多謝!

    Hear Me Bear

    Hear Me Bear

2018年10月9日

  • 「聽聽孩子聲」熊仔義賣活動正式開始

    Hear Me Bear

2018年10月19日

  • 多謝你們對Hear Me Bear的熱烈需求, 我們已經作最後的衝刺

    Hear Me Bear Hear Me Bear

2018年10月23日

  • HI,我Hear Me Bear上星期有機會出國去日本東京大正大學,出席了一個國際研討會議,內容講「如何支援離異家庭探視的安排」
    當日除了有好多日本及外地學者、輔導員、心理學家,仲邀請來自美國的兩位「探視服務」的專家
    Joe Nullet 和Kathy Lotsos 分享外地推行探視服務的寶貴經驗,令我大開眼界。

    Hear Me Bear Hear Me Bear Hear Me Bear

義工訪問記


孩子的感謝

Hear Me Bear Hear Me Bear Hear Me Bear

家長的回應

法官、律師、社工及專業人仕的回應

front.counter